top of page
Systemisch-werk.png

Systemisch werk

Opstellingen zijn een mooie methode om inzicht te krijgen in de diepere oorzaken van een probleem of vraagstuk, waarbij je gaat kijken naar de onderliggende patronen en dynamiek. Door een opstelling creëer je helderheid, inzichten, bewustwording en een nieuw perspectief.

Een opstelling kan betrekking hebben op bijvoorbeeld je familiesysteem, je relatie, je werk en of organisatie maar ook een ziekte of een klacht. Het systemisch werk gaat ervan uit dat we allemaal deel uitmaken van groepen en dat we binnen die groepen en binnen onszelf gedreven worden door onbewuste patronen en dynamieken. Voorbeelden van een systeem zijn; een familie, een bedrijf, een klas, divisie soldaten, een sportclub of een land enz.

Er zijn verschillende vormen van systemisch werken:

Tafelopstelling

Bij een tafelopstelling worden poppetjes en andere voorwerpen ingezet waarmee het systeem letterlijk op tafel in beeld wordt gebracht. Het is een mooie manier van systemisch werken waarbij er geen representanten nodig zijn om een opstelling te doen. Het geeft inzichten en helderheid. Doordat je van een afstand naar jezelf kijkt en naar je rol in het systeem kun je jouw vraagstuk, situatie of probleem beter overzien. Er ontstaat ruimte om te voelen wat er onbewust speelt en er ontstaan mogelijkheden en inzichten waarmee je aan de slag kunt gaan.

Bron opstelling

Bij een bron opstelling wordt de tafel in vieren opgedeeld en stel je vier onderdelen van je leven op d.m.v. poppetjes en andere voorwerpen. Bij de onderdelen die je zou kunnen opstellen kun je denken aan bijvoorbeeld je gezin, familie van herkomst, je werk een nieuwe uitdaging enzovoort.


Dit kun je helemaal naar wens zelf invullen, tijdens deze manier van opstellen wordt er zichtbaar hoe jij je tot deze 4 onderdelen van je leven verhoud. Welke impact deze hebben, dynamieken, patronen en je eigen rol worden zichtbaar. Een mooie manier van opstellen die veel helderheid en inzichten geeft.

Opstellingen met representanten

Naast tafelopstellingen zijn er ook opstellingen waarbij gewerkt wordt met representanten. Representanten zijn mensen die door de vraagsteller worden uitgekozen om tijdens hun opstelling de plek in te nemen voor een bepaalde persoon, element of thema m.b.t. jouw vraagstuk. Door hun plaatsing in de ruimte en hun interactie met elkaar kunnen ze de onderliggende dynamiek en relaties binnen het systeem weergeven. De representanten voelen, bewegen en reageren op de opstelling en veranderingen daarbinnen.

 

Het meewerken aan een opstelling van een ander is een bijzondere ervaring waarin je vaak ook inzichten en verheldering ervaart in je eigen vraagstukken.

 

Mocht je willen kennismaken met opstellingen maar een eigen vraag inbrengen nog een te grote stap vinden, neem dan eens deel als representant om te ervaren wat een opstelling is en wat het je kan brengen.

Handen.png

Er zijn verschillende soorten familie-/ opstellingen:

Familieopstelling:
Hierbij worden representanten ingezet om de familieleden van de vraagsteller te representeren. Hierdoor kunnen dynamieken en patronen binnen het familiesysteem worden verkent, mogelijke verstrikkingen worden herkend of onverwerkte emoties worden geheeld.

 

Opstelling van het verlangen:

Hierbij wordt het verlangen opgesteld en verkend, krijg je inzichten waarom iets wel of niet stroomt. Wat er tussen jou en het verlangen instaat en wat er voor nodig is om beweging te creëren naar positieve verandering en groei.

 

Fysieke klachten- of ziekteopstelling:

Hierbij onderzoeken we de relatie tussen het symptoom en het (familie) systeem. Waarbij het doel is om inzichten te krijgen in de mogelijke oorzaken en verborgen dynamieken die de klacht/ ziekte in stand houden. En wat er nodig is voor heling.

 

Opstelling van het innerlijk kind:

Hierbij worden innerlijk kind delen van de vraagsteller opgesteld om hiermee verbinding te maken en inzicht te krijgen in onverwerkte emoties. Trauma’s of belemmerende overtuigingen die zijn ontstaan tijdens de kindertijd. Hierdoor kan heling en integratie plaatsvinden.

 

Opstelling van traumadelen:

Bij deze opstelling werken we met het traumamodel van dr. Franz Ruppert. En werken we met de 3 traumadelen die ontstaan tijdens een traumatische ervaring waarbij er een splitsing optreedt in iemands persoonlijkheid.

​

Er ontstaat een trauma deel, dat de herinneringen aan het trauma bewaart. Het traumadeel blijft steken op de leeftijd waarop het trauma plaatsvond. Als het getriggerd wordt ben je weer even terug bij de traumatische ervaring.

​

Daarnaast is er ook het gezonde deel, het onaangetaste deel van je persoonlijkheid, deze verlangt naar heling.

 

Tijdens deze opstelling worden alle 3 de delen opgesteld en kijken we hoe ze zich verhouden ten opzichte van elkaar en wat deze nodig hebben om het trauma te integreren. Het traumadeel heeft vooral erkenning en emotionele ontlading nodig, het overlevingsdeel mag erkent en ontmaskerd worden en we kijken hoe het gezonde deel gestimuleerd kan worden om te groeien.

Ben je benieuwd wat een opstelling voor jou zou kunnen betekenen?

Neem dan vrijblijvend contact met mij op, graag beantwoord ik je vragen.

bottom of page